Komunikácia medzi klientom a obchodným zástupcom nebola nikdy jednoduchšia

Miroslav Hurban

Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s.
034 01 Ružomberok
0908 093 371
miroslav.hurban@oz.allianzsp.sk

Prečo nerušiť životné poistenia a ako nenaletieť "finančným poradcom"

28.01.2014 11:25

Žijeme v dobe kde množstvo "finančných poradcov" sa pomaly blíži počtu klientov. Na Slovensku máme množstvo poisťovní a ešte väčšie množstvo maklérskych spoločností. Keďže každý chce získať klienta na svoju stranu stáva sa bežnou praxou prepracovávanie poistných zmlúv. 

Príde iný obchodný zástupca ku klientovi pozrie jeho poistné zmluvy a výsledok je väčšinou zrušenie starej poistnej zmluvy a uzatvorenie novej. Za okolností kedy klient nestráca ale naopak získa je všetko v poriadku. Prax ale častokrát ukazuje množstvo "odborníkov" ktorí za každú cenu uzatvárajú nové poistenie a rušia staré. Ako teda predísť tomu aby ste neurobili zlé rozhodnutie?

 
  • V prvom rade je samozrejmé že pre klienta je veľmi náročné sa orientovať v množstve podmienok v poistnej zmluve a je nereálne aby sám vedel dostatočne odborne zvážiť čo je pre neho výhodnejšie. Životné poistenie sa v prvom rade oplatí uzatvoriť hlavne na dlhšiu dobu, jednak kvôli tomu aby ste boli čo najdlhšiu dobu poistení v prípade že sa Vám zhorší zdravotný stav ale aj preto, aby sporiaca časť poistenia na seba stihla zarobiť.
  • S pravidla platí že do dvoch rokov sú buď nulové odkupné hodnoty alebo blížiace sa k nule. Teda klient v tom prípade príde o celú sumu ktorú za poistenie zaplatil. Peniaze, ktoré za prvé dva roky platíte, poisťovňa použije na krytie počiatočných nákladov, v ktorých je zahrnutá aj provízia pre predajcu. Preto zjednodušene povedané, po prvých dvoch rokoch nemáte ešte nič nasporené. Od tretieho roku si začnete aj sporiť.
  • Dôležitou vecou ktorá sa vždy dá urobiť je spísanie žiadosti na odkupnú hodnotu poistenia. Túto informáciu Vám poskytne bezplatne každá poisťovňa. V tom prípade Vám príde od poisťovne informácia akú sumu Vám v prípade zrušenia poistnej zmluvy vyplatia. Nejedná sa ale o výpoveď, iba o informáciu. Ak príde takáto odpoveď dá sa potom zvažovať či vôbec rušenie poistenia kde máte aj sporenie má vôbec význam ak nemáte adekvátnu náhradu.
  • Druhou vecou je že poistné zmluvy sa postupne vyvíjajú a pribúdajú aj nové pripoistenia na rôzne riziká. Veľmi často je ale možné si tieto nové riziká poistiť aj v starej zmluve bez toho aby sa rušila
  • Ďalšou vecou je ak zrušíte životné poistenie ktoré bolo uzatvorené pred napr. piatimi rokmi a teraz uzatvoríte nové, tak ste o päť rokov starší a teda samotné poistenie je automaticky drahšie. 
  • A posledná rada...Ako sa hovorí: dôveruj ale preveruj...Veľa klientov má už svojich tzv. finančných poradcov, z času na čas je dobré porovnať aj ich. Vyznať sa v oblasti poisťovníctva je pre bežného klienta veľmi náročné a vybrať si to najlepšie je náročnejšie ešte viac. Za istých okolností sa prepracovanie životného poistenia môže aj oplatiť, nikdy ale netreba podľahnuť prvej informácií o tom že všetko čo máte je zlé a to čo uzatvoríte teraz musí byť automaticky aj lepšie.
 

V prípade ďalších otázok ma kedykoľvek kontaktujte