Komunikácia medzi klientom a obchodným zástupcom nebola nikdy jednoduchšia

Miroslav Hurban

Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s.
034 01 Ružomberok
0908 093 371
miroslav.hurban@oz.allianzsp.sk

Pri zmene či ukončení PZP si postrážte dátum

29.10.2013 12:59

Na zmenu povinného zmluvného poistenia máte už iba do polovice novembra, ak sa vaša zmluva končí koncom roka. 

Do začiatku novembra majú poisťovne povinnosť zverejniť nové cenníky k povinnému zmluvnému positeniu (PZP) na budúci rok. Niektoré poisťovne už prezradili novinky aj ceny iné čakajú na poslednú chvíľu. Po ich zverejnení už nebudete mať veľa času na rozhodovanie o zmene poisťovne.

V prípade, že sa vaša poistná zmluva končí koncom tohto roka a rozhodnete sa pre zmenu, musíte podľa zákona vypovedať starú zmluvu najneskôr 6 týždňov pred ukončením poistného obdobia. Nemôžete to urobiť online, ale iba písomne poštou alebo osobne na pobočke.

Termín by ste nemali prešvihnúť ani o deň, lebo poisťovne sú na to prísne. “Výpoveď musí byť doručená do poisťovne presne 42 dní pred výročným dňom danej poistnej zmluvy, nestačí mať podací lístok z pošty,“ upozorňuje Judita Smatanová, hovorkyňa Union poisovne. Ak termín nestihnete, budete musieť ostať v starej poisťovni ďalší rok.

Pri výpovedi zmluvy by ste si mali ujasniť aj pojmy a dátumy. Poistné obdobie je síce ročné, ale nemusí byť zhodné s kalendárnym rokom. Ak ste poistku uzavreli napríklad v marci tak ju musíte vypovedať v polovici januára a nie teraz. Poisťovne dobu poistenia nazývajú technickým rokom.

Presťahovaním PZP sa plateniu nevyhnete


Ak by ste chceli na PZP ušetriť a nezaplatiť starej poisťovni posledné platby, a prešli by ste ku konkurencii, neoplatí sa to. Zákon vás donúti poistiť sa u tej istej poisťovne.


„Podľa zákona, ak poistenie zanikne pre neplatenie poistného, nové PZP je možné uzavrieť len u poisťovateľa, u ktorého predchádzajúce poistenie zaniklo pre neplatenie,“ uvádza Gabriel Tóth, z komunikačného oddelenia Allianz- Slovenskej poisťovne.

Oslovené poisťovne zhodne tvrdia, že poistná zmluva uzavretá s novou poisťovňou by bola neplatná.

Navyše pri uzavretí novej poistnej zmluvy ste povinný informovať, o predošlom PZP a ako zaniklo. „V prípade nepravdivého vyhlásenia môže poisťovateľ uplatniť voči poistníkovi sankciu,“ dodáva Tóth.
 

Preverte si auto aj majiteľa pri kúpe


V médiach sa objavil príbeh majiteľa auta, ktorému poisťovňa zrušila zmluvu o PZP a nevyplatila škodu, lebo zistila, že zmluva je neplatná, keďže predošlý majiteľ neplatil za auto poistku. Poistovne zisťovali či také problémy môžu skutočne nastať, ak ste si kúpili ojazdené auto a jeho majiteľ neplatil PZP, pričom vás o tom neinformoval.

Tóth z Allianz - SP tvrdí, že neexistuje právny vzťah súčasného vlstníka motorového vozidla s minulými neukončenými povinnosťami predošlého vlastníka.

Podobne situáciu hodnotí aj Smatanová: „PZP zaniká prevodom držby na nového majiteľa, teda vy ako nový majiteľ nemôžete mať problémy zo záväzkového vzťahu niekoho iného – pôvodného majiteľa.“
 

zdroj: poistovne.sk