Komunikácia medzi klientom a obchodným zástupcom nebola nikdy jednoduchšia

Miroslav Hurban

Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s.
034 01 Ružomberok
0908 093 371
miroslav.hurban@oz.allianzsp.sk

Zabezpečenie úveru - podstatná vec na ktorú ľudia často nemyslia

16.06.2014 22:20

Žijeme v dobe kedy množstvo ľudí pre naplnenie svojich túžob ohľadom bývania, kúpy automobilu a podobne, nemá inú možnosť ako riešiť finančnú stránku veci pomocou úveru, hypotékou alebo leasingom, prípadne pôžičkou. Potrebný objem peňazí ma k dispozícií veľmi rýchlo a čo je podstatné, rozložené do menších mesačných splátok. Aj tie sú ale častokrát na úrovni stoviek Eur. Čo ale robiť ak stratíme zamestnanie, zhorší sa nám zdravotný stav a ostaneme dlhodobo na PN alebo nastane to najhoršie? 

    Kvalitné zabezpečenie úveru je v dnešnej dobe veľmi dôležitá vec nad ktorou sa neoplatí len mávnuť rukou, zvlášť ak máte rodinu alebo ju plánujete. Všetci vieme že úver a podobná finančná výpomoc je veľkou záťažou na finančný rozpočet jednotlivca ale aj rodiny. Spoliehať sa na to že pracujete v stabilnej firme a máte stabilné miesto, prípadne že Váš zdravotný stav je v poriadku by bolo veľmi nerozumné. Zvlášť v dobe kedy istoty pre ľudí sú skôr menšie ako naopak. Všetci vieme čo častokrát nasleduje pri nesplácaní záväzkov. Exekúcia a v tom najhoršom prípade "strata strechy nad hlavou". Ako sa takejto situácií vyhnúť?

    Allianz - Slovenská poisťovňa ponúka klientom širokú škálu poistení úverov, hypoték, leasingov a pôžičiek. Druhy zabezpečenia môžeme rozdeliť do nasledujúcich dvoch častí:

  • Zabezpečenie úveru v prípade úmrtia (ochrana rodiny)
  • Zabezpečenie úveru v prípade výpadku alebo zníženia príjmu

 

Zabezpečenie úveru v prípade úmrtia (ochrana rodiny)

Na prvú a základnú časť ochrany slúži hlavne tzv. rizikové životné poistenie. Ide teda o klasické životné poistenie bez sporenia kde v prípade úmrtia klienta je vyplatená osobe alebo osobám ktoré určí klient dojednaná suma na poistke. Dôležité v tomto poistení je správne nastaviť dobu poistenia na ktorú chce byť klient chránený ako aj sumu poistenia.
   
   V Allianz - Slovenskej poisťovni existuje aj špeciálne rizikové životné poistenie s klesajúcou poistnou sumou. Aký je rozdiel? Toto poistenie bolo špeciálne navrhnuté na poistenie úveru, hypotéky a pod. Jeho výhodou je lineárne klesajúca poistná suma. Keďže sa výška zostatku úveru plynutím času znižuje, klesajúca poistná suma Vám zabezpečí dostatočné poistné krytie pre Vašich najbližších v prípade úmrtia s pre Vás výhodnejším poistným (výškou platby).
     Istou formou zabezpečenia je aj kapitálové životné poistenie kde v cene ktorú platíte za poistenie máte mimo poistenia života aj sporenie. 
 

Zabezpečenie úveru v prípade výpadku alebo zníženia príjmu

Druhou nemenej podstatnou ochranou úveru je zabezpečenie príjmu v prípade jeho zníženia alebo výpadku. Existuje veľa udalostí ktoré môžu ovplyvniť Váš príjem: úraz, choroba, nezamestnanosť, invalidita. Mať kvalitné poistenie je aj v tomto prípade veľmi dôležité. Poďme sa teda pozrieť ako ho ochrániť.
 

Úraz:

V prípade úrazu môže nastať buď liečenie úrazu, trvalé následky alebo úmrtie. Prvá časť, teda liečenie úrazu je udalosťou s ktorou sa stretol asi každý z nás. Všetci sme mali či už menší alebo vážnejší úraz. Niekto musel ostať aj v nemocnici. Niekedy aj menší úraz znamená nemalé finančné výdavky. Zvlášť pokiaľ musíte ostať doma alebo platiť drahé lieky ktoré vám zdravotná poisťovňa nepreplatí. 
Poistenie úrazu je možné zabezpečiť jednak poistením trvalých následkov, denného odškodného počas liečenia úrazu a pri pobyte v nemocnici a v prípade smrti následkom úrazu.
 
  • poistenie trvalých následkov úrazu - ak nastane vážnejší úraz ktorý zanechá trvalé následky môže sa klient spoliehať na práve tento druh poistenia, ten má dve varianty: poistenie trvalých následkov úrazu bez progresie ( vyplatí sa príslušné percento zo sumy poistenia) alebo  poistenie trvalých následkov úrazu s progresiou (v prípade vážnejších trvalých následkov úrazu sa môže vyplatiť až 500% zo sumy poistenia)
 
  • poistenie denného odškodného počas liečenia úrazu a pri pobyte v nemocnici - v prípade bežných, aj menších úrazov príde vhod ak máte tento druh poistenia pri ktorom si určite dennú dávku ktorá vám bude po ukončení liečenia úrazu jednorazovo vyplatená za dobu liečenia úrazu, prípadne za strávený čas (polnoci) v nemocnici
 
  • poistenie smrti následkom úrazu - tento druh poistenia moc opisovať netreba, v rámci Allianz - Slovenskej poisťovne existujú dva druhy toho poistenia: bežné poistenie smrti následkom úrazu alebo s dvojnásobným vyplatením sumy poistenia v prípade dopravnej nehody (cyklista, chodec, vodič, spolujazdec)
 
 

Práceneschopnosť:

Väčšina z nás už zažila práceneschopnosť, teda PN-ku z rôznych dôvodov. Či už išlo o úraz alebo chorobu vieme že ostať na PN je veľký luxus. Náhrada príjmu zo Sociálnej poisťovne je veľmi malá a častokrát nemôže pokryť ani základe výdavky. O to je situácia zložitejšia aj sa jedná o dlhodobú práceneschopnosť. Pokiaľ nemáte dostatočnú finančnú rezervu môže vás táto udalosť nemilo prekvapiť. Zvlášť keď nemôžete povedať banke alebo inej inštitúcií že teraz nemáte na zaplatenie úveru, leasingu alebo iného záväzku. Práve toto poistenie by malo byť jedno zo základných o ktorom by mal klient uvažovať. Tento druh poistenia sa poisťuje ako denná dávka ktorú si klient určuje jednak na základe svojho príjmu a na základe výšky priemerných mesačných finančných výdavkov. Na výber je poistenie v dvoch variantách a to:
 
  • poistenie práceneschopnosti ktoré trvá dlhšie ako 15 dní
  • alebo poistenie práceneschopnosti ktoré trvá dlhšie ako 29 dní
 
Dĺžka čakacej doby je v prípade práceneschopnosti kvôli chorobe 2 mesiace, v prípade úrazu sa neuplatňuje. Teda PN z dôsledku choroby môže nastať až po dvoch mesiacoch od začiatku poistenia
 
 

Nezamestnanosť:

To čoho sa dnes obáva v dnešnej dobe väčšina ľudí je určite nezamestnanosť. Málokto môže povedať že má istú prácu a že sa o jej stratu nebojí. O to je takáto udalosť horšia ak máte na krku väčšie finančné záväzky. Allianz - Slovenská poisťovňa ponúka aj tento druh ochrany vášho príjmu. Vyplácaná dávka v nezamestnanosti môže trvať až jeden rok. Bežne sa dávka v nezamestnanosti poskytuje zo Sociálnej poisťovni iba pol roka. Dojednaná mesačná dávka v nezamestnanosti môže byť poistená maximálne na 75 % priemerného mesačného vymeriavacieho základu poistenia v nezamestnanosti Sociálnej poisťovne poisteného. Poistenie v Sociálnej poisťovni Vám pokryje maximálne 50% priemerného mesačného vymeriavacieho základu poistenia v nezamestnanosti. Dĺžka čakacej doby je 6 mesiacov, takže nezamestnanosť môže nastať až po polroku od začiatku poistenia nezamestnanosti. Navyše v rámci tohto poistenia je poistený aj pracovný úraz z následkom úmrtia.
 
 

Invalidita:

Veľmi častým poistením ktoré majú klienti poisťovní uzatvorené je práve poistenie oslobodenia od platenia v prípade invalidity. Ide o druh poistenie kedy v prípade plnej invalidity klienta (nad 70%) poisťovňa platí poistenie za klienta počas celej doby. Všetci vieme že v prípade invalidného dôchodku sa príjem rapídne znižuje, nakoľko výška invalidných dôchodkov je na Slovensku veľmi nízka. V rámci toho aby ste sa vyhli prudkému poklesu príjmu v dôsledku tejto udalosti je riešenie poistiť si dočasný dôchodok v prípade invalidity. Aj tu treba počítať z čakacou dobou ktorá je konkrétne 2 roky. Poisťovňa Vám v prípade plnej invalidity (nad 70%) bude vyplácať ročný dôchodok ktorého výšku si zvolíte pri uzatváraní poistenia.